År 1888 lades grunden till det som idag är Krokstorps Såg & Hyvleri AB, ett familjedrivet hyvleri i fjärde generation med gamla anor och gedigen kunskap.

Historia

År 1905 anlände Johannes Larsson till Stora Djupsås Egendom på västgötaslätten för att arbeta som mjölnare och sågare vid egendomens sågverk och kvarn. Han stannade kvar och 1929 köpte han loss både sågen och kvarnen, vilka han fortsatte att driva i egen regi. Johannes två söner, Klas och Allan, engagerade sig i verksamheten från tidig ålder, och 1940 överlät han kvarnen till Klas och sågverket till Allan.

Från början utgjordes Krokstorps Såg & Hyvleri främst av ett sågverk med en ramsåg från Skövde Mekaniska, driven av vattenkraft från den närbelägna ån Nossan. De huvudsakliga kunderna var bönder som kom med stockar från sina skogar, och legosågning var den största inkomstkällan. Allan, en skicklig uppfinnare, byggde egna traktorer och konstruerade en slipmaskin för sågblad – en uppgift som hans far Johannes tidigare utfört för hand. När Johannes blev äldre och slipningen av sågbladen blev för ansträngande, utvecklade Allan sin slipmaskin för att underlätta arbetet.

På 1950-talet beslöt Allan att investera i sin första hyvel, en 12-tums Göteneds från Göteneds Mekaniska Verkstad, vilket markerade starten för vårt hyvleri. Inledningsvis hyvlades främst råspont, och senare även reglar. De reglar som användes vid husbyggen vid den tiden var huvudsakligen ohyvlade, men med tiden förändrades detta. Efterfrågan på spontad panel och lister ökade, vilket också breddade hyvleriets produktutbud.

När Allans son Thomas kom hem från skolan, hjälpte han till att kanta brädor som hade samlats under dagen. Ett dagsverk resulterade i stora brädhögar som behövde hanteras, så det var bara att sätta igång. Thomas har sedan dess arbetat på Krokstorps Såg & Hyvleri och är sedan 1985 företagets VD. Idag omfattar verksamheten ett hyvleri med två hyvellinjer och en bandsåg. Thomas son Anders ansvarar nu för hyvleriet, med stöd av sina systrar Monika och Marie.